Poli – transfer de identitate! Metamorfoza de pe „Dan Păltinișanu”

Redactor:
Radu Faur
Poli - transfer de identitate! Metamorfoza de pe
  • Publicat:
  • Actualizat:

În România există 11 entități care poartă numele Politehnica sau Poli Timișoara

ACS Poli va debuta vineri în Liga I, împotriva lui Dinamo. Șefii celei mai noi echipe timișorene nu sunt însă cu gândul doar la ce se va întâmpla pe teren, ci îi preocupă și nivelul de interes pe care echipa în alb-negru îl va genera în oraș. Conducerea clubului timișorean se așteaptă să vândă circa 15.000 de bilete, însă până aseară se cumpăraseră doar 1.000. Altădată, nici nu se punea problema ca stadionul să nu se umple la un meci cu Dinamo, însă suporterii alb-violeți au fost îndepărtați încet-încet, prin mai multe compromisuri și scandaluri în care a fost târât emblema fotbalului
bănățean.

Pentru unii, Politehnica Timișoara a murit. În opinia altora, e în sertarul lui Marian Iancu. Alții susțin că se pot transforma în „Poli” peste noapte, precum broscoiul din poveste. Pentru idealiști, pentru fanii cei mai devotați, Politehnica Timișoara există în primul rând în sufletele lor și va exista atâta timp cât vor exista și ei, ca grup organizat de suporteri.

Fuga lui Zambon și primele confuzii

Istoria clubului înființat în 1921 a fost extrem de zbuciumată în ultimul deceniu. Omul de care se leagă cele mai triste amintiri ale fanilor alb-violeți, Claudio Zambon, a plecat în 2002 din oraș, cu o hârtie semnată de membrii fondatori pe care scria că italianul deține toate drepturile asupra numelui, culorilor și palmaresului Politehnicii. Zambon a mutat echipa la Drăgășani, apoi la București, dar timișorenii nu l-au băgat în seamă, susținând-o pe Poli AEK, echipa formată din fuziunea unei echipe bucureștene cu o echipă a Universității Politehnica. A urmat „era BkP”, în care s-a tăiat „AEK” din denumire.

Cine e AFC Politehnica?

În 1991, clubul de fotbal s-a desprins de sub tutela Universității Politehnica. Astfel, a luat naștere ONG-ul AFC Politehnica Timișoara (adevărata „Poli”), pe care a pus mâna Zambon în 2002 (an în care a și plecat din oraș!). Zece ani mai târziu, în 2012, italianul a renunțat la pretenții, iar Viorel Boiț (fostul președinte al clubului în anii 90) a fost delegat cu drept de semnătură, de membrii fondatori, pentru a se asocia cu societatea lui Marian Iancu. Astfel, vicecampioana de atunci a României a devenit, din punct de vedere juridic, posesoarea palmaresului, numelui și culorilor Politehnicii Timișoara, conform unui contract valabil pe o perioadă de 25 de ani.

ACS Poli e, de fapt, ACS Recaș

Din punct de vedere juridic, AFC Politehnica este acum blocată în societatea lui Marian Iancu, aflată în insolvență. Nu e, încă, nici la ACS Poli, nici la altă echipă activă de fotbal. Teoretic, orice entitate din țară, indiferent cum se numește, se poate asocia cu AFC Politehnica, preluând astfel palmaresul, culorile și tradiția emblemei fotbalului bănățean!

Acum, în Timișoara există două „Poli”. Una este ASU Politehnica, joacă în campionatul județean și poartă acest nume de zece ani, de când s-a înființat ca grupare de amatori. Cea de-a doua nu se numește „Politehnica”, ci doar „Poli”, cu ACS în față. „ACS” vine de la ACS Recaș, echipă care a promovat acum un an în Liga a II-a. Certificatul de Identitate Sportivă al clubului alb-negru (un fel de CNP al echipelor de fotbal) este în continuare acela al Recașului, dintr-un motiv bine întemeiat: ACS Poli avea nevoie de o continuitate de minimum trei ani pentru a primi dreptul de a juca în Liga I. Așadar, echipa timișoreană, înființată vara trecută, este, în acte, continuatoarea clubului din Recaș.

Cât de ușor e să te numești „Poli”?

Echipa susținută de autoritățile locale și județene, ACS Poli, nu este o societate pe acțiuni, ci un ONG. Așadar, nu și-a obținut numele de la Registrul Comerțului, ci de la Registrul Național al Asociațiilor, Fundațiilor și Federațiilor. Pentru a nu exista confuzii care să-i determine pe timișoreni să suporte datoriile Politehnicii lui Iancu, s-a optat pentru numele „Poli”, nu „Politehnica”. În plus, a apărut acronimul „ACS”, moștenit de la echipa Recașului. Era nevoie de această adăugire, nimic mai mult, pentru ca noua echipă să poată fi strigată „Poli”.
Oricine dorește să își facă o asociație care să se numească „Poli Timișoara” o poate face, cu o simplă adăugire. „Atât timp cât în denumire există cuvinte noi care fac diferența între noua Poli Timișoara și celelalte Poli Timișoara care deja există, nu avem de ce să interzicem acest lucru. Orice cuvânt nou este un criteriu de diferențiere. Pot să existe și 200 de organizații care să conțină aceste cuvinte, dar depinde și ce cuvinte se adaugă și în ce context”, a explicat Rodica Tudor, din cadrul biroului de presă al Registrului Național al Asociațiilor, Fundațiilor și Federațiilor.

Nici ASU Politehnica nu e Poli

„Poli suntem noi” strigă la fiecare meci suporterii care au ales calea cea mai onorabilă de a renaște echipa alb-violetă: de jos, din liga a cincea. Sunt conștienți că echipa pe care o susțin nu este aceea înființată în 1921, dar totuși e vorba de echipa Institutului Politehnic, sub tutela căruia s-a aflat Poli din 1921 până în 1991, când a luat ființă ONG-ul AFC Politehnica.

Chiar dacă Marian Iancu va renunța la contractul cu AFC, iar ACS Poli va prelua palmaresul, suporterii sunt hotărâți să continue pe drumul lor, ignorând clubul cu iz politic care a ajuns în Liga I pe spatele muncii echipei din Recaș.

Aceasta este pe scurt istoria unui transfer de identitate perpetuu, marcă înregistrată în Banat. „Noi nu avem ce face. Regulamentul nu permite înscrierea unor echipe cu nume apropiate sau identice, dar suntem puși în fața faptului împlinit. Își rezervă numele, înscriu societățile sau asociațiile la tribunal și nu putem decât să luăm act de afilierea lor”, spun oamenii din FRF. La anul sau oricând în viitorul apropiat sau îndepărtat poate apărea o altă „Poli”, pe care afaceriști de ocazie o vor dori iubită și susținută necondiționat, în numele unei tradiții de 92 de ani. Chit că noua construcție n-are nimic de-a face cu spiritul fotbalistic al Banatului.

Între 2008 și 2011, echipa nu a avut voie să se numească „Politehnica”, deoarece Claudio Zambon a câștigat în instanță dreptul exclusiv asupra numelui, culorilor și palmaresului

Cum s-a numit echipa care a jucat în Liga I pe stadionul „Dan Păltinișanu”, din 2002 încoace
2002-2003: Politehnica AEK
2003-2004: Politehnica AEK
2004-2005: FCU Politehnica
2005-2006: FCU Politehnica
2006-2007: FCU Politehnica
2007-2008: Poli 1921 Știința
2008-2009: FC Timișoara
2009-2010: FC Timișoara
2010-2011: FC Timișoara

Câte „Politehnica” sau „Poli” Timișoara sunt înregistrate la Ministerul Finanțelor?

A. La Registrul Național al Asociațiilor, Fundațiilor și Federațiilor:
1. Fotbal Club Politehnica Timișoara
2. Fundația Politehnica Timișoara
3. Clubul Sportiv Școlar Politehnica Timișoara
4. Asociația Sportivă Politehnica Timișoara
5. Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timișoara
6. Clubul Sportiv „Fotbal Club Universitar Politehnica Timișoara”
7. Club Sportiv „Fotbal Club Universitar Politehnica Timișoara”
8. ACS Poli Timișoara

B.Registrul Comerțului (societăți pe acțiuni):
1. Politehnica Timișoara SA
2. Fotbal Club Politehnica 2002 Timișoara SA
3. Fotbal Club Politehnica AEK Timișoara SA

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
100.000.000 € pe an! Genoa îl costă o avere pe Dan Șucu: ”Mai sunt datorii de vreo 60 de milioane”
100.000.000 € pe an! Genoa îl costă o avere pe Dan Șucu: ”Mai sunt datorii de vreo 60 de milioane”
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
De la FCSB, la
De la FCSB, la "U" Cluj! Mutarea care ar urma să se producă zilele acestea
E mai rău ca Becali. Patronul care şi-a bătut angajaţii şi care şi-a antrenat singur echipa a făcut pariu pe un Ferrari cu un jucător:
E mai rău ca Becali. Patronul care şi-a bătut angajaţii şi care şi-a antrenat singur echipa a făcut pariu pe…
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia de afaceri
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia…
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ sub bradul de Crăciun: 'Să-și ceară iertare...'
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ sub bradul de Crăciun: 'Să-și ceară iertare...'
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
A luat taxiul de la Suceava la Iaşi, după ce i-a fost anulat zborul. Cât a plătit
A luat taxiul de la Suceava la Iaşi, după ce i-a fost anulat zborul. Cât a plătit
DOVADA că Luna Pământului este obiect artificial! S-a întâmplat recent
DOVADA că Luna Pământului este obiect artificial! S-a întâmplat recent
Cristina Demetrescu ne spune care este zodia care va trăi cel mai frumos an din viață în 2025
Cristina Demetrescu ne spune care este zodia care va trăi cel mai frumos an din viață în 2025
Băsescu, deconspirat. Ce a făcut ca să ajungă președinte: Vă spun ceva ce nu știe nimeni!
Băsescu, deconspirat. Ce a făcut ca să ajungă președinte: Vă spun ceva ce nu știe nimeni!
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×